
Eltermografi, DBI Appendiks B
(Se level 1 termografikursus til DBI retningslinje 010-3 appendiks A)
01. Intro
02. Teoretisk
03. Praksis
04. Kvalifikationer efter kurset
Praktisk information
Kommende kurser
- 11. juni 2021 i Esbjerg
- 5. november 2021 i Esbjerg
Certificeret eltermografist Klaes Sørensen og Bo Rohde Pedersen underviser i fældeskab på dette kursus. Klaes daglig virke er at udføre eltermografi for Intego.
Et ASNT level 1 termografikursus,
el-baggrund og erfaringer
med el-installationer.
Til kurserne er det muligt at søge forskellige tilskud alt efter hvilken faggruppe og fagforening du er i. Hertil kommer flere organisationer der yder tilskud til kurserne og jobcenteret kan også hjælpe dig hvis du er arbejdsløs. læs mere om tilskud.
Se hvad kunderne siger til kurserne: Kundeudtalelser
DBIs certificeringsordning: DBIs hjemmeside
Læs om eltermografi: Rohde Consultings Videncenter
LinkedIn gruppe omkring termografi
Læs om termografi på Wikipedia
Regneark til fremskrivning af strøm Eltermografi
Certificeret eltermografi (DBI, Appendix B)
Kr3.500
- Pris ex moms
- 1 dag
- Inkl. forplejning
- Inkl. kursusmateriale
Artikel, skrevet af Rohde Consulting:
Dansk Brandteknisk Institut (DBI) har udgivet en ny bekendtgørelse for certificeret el-termografi. Bekendtgørelsen har i længere tid haft mangler, som nu er blevet imødekommet med væsentlige uddybelser af fremgangsmåden og kategorisering af fejl. Der bliver for de fleste certificeret el-termografister dog også brug for et nyt kamera.
El-termografi udføres i dag af mange installatører/elektrikere da udstyret er blevet overkommeligt i pris, det er et stærkt værktøj til egenkontrol af sine installationer. Flere forsikringsselskaber kræver i dag at industri og produktionsanlæg årligt bliver termograferet af en uvildig part, som er certificeret ifølge Dansk brandteknisk institut. Fra 1. august 2013 gælder en ny bekendtgørelse som kortfattet bliver belyst her. Ud over kravene til firma, personer og udstyr, er der også et gebyr til DBI.
Der er i dag to certificeringer, en person- og firmacertificering. For personcertificeringen kræves det som hidtil en el-teknisk baggrund med 5 års erfaring, samt et uges termografikursus også kendt som et level 1 kursus. Hertil kommer der med den nye bekendtgørelse, et endags kursus med fokus på el-termografi, beregning af fejltyper, udførelse og rapportering. Dette kursus kan frit udbydes. Rohde Consulting, har som den første, sat i dette værk, Det kursus vi tilbyder indeholder også praktiske cases, samt erfaringsudveksling. Se mere i overstående beskrivelse.
For at nævne dele af firmacertificeringen, som ifølge bekendtgørelsen, kræves det en ISO9001 egenkontrol eller lignende, der skal mindst dokumenters 10 termograferingsrapporter om året, læs mere på DBIs hjemmeside.
Der er ifølge bekendtgørelsen tre måder at finde fejl og kategorisere dem på. Metode 1 og 2 skal normeres i forhold til mærkestrømmen.
- Den første metode er sammenligning mellem ens elementer, f.eks. de tre faser og hvis en er varmere selv om der løber den samme strøm. Fejlen registreres og graden af fejlen beregnes, resultatet beskrives som: ”bør repareres inden for 24 timer”, ”bør repareres snarest” eller ”bør holdes under opsyn og undersøges nærmere”.
- Den anden metode går ud fra maksimum temperatur, i forhold til fabrikantens specifikationer. Hvis den målte temperatur er højere end specificeret i forhold til den normerede belastningsstrøm, er der tale om en overophedning.
- Den tredje metode har intet med termografi at gøre, men er en visuel inspektion af installation. F.eks. hvis der er tegn på overophedning eller andre mekaniske fejl mærkes dette op.
Der skal både være en mundtlig og skriftlig rapport. Den mundtlige er en briefing om fejl, særligt om kritiske fejl. Den skriftlige dokumenterer fejlene med et termisk billede og beregning af fejlens kategori.
Stærkstrømsingeniør Søren Haslev fra grossisten for el-tekniske produkter Cabicon, udtaler: ”De fleste solgte IR-kameras gennem de sidste år til el-termografi, som er velegnet til el-termografi, kan ikke overholde den nye bekendtgørelse. Kravene til IR-kameraerne i den nye bekendtgørelse er Europas højeste. Der er dog den positive nyhed, der er en overgangsperiode på et år og vi vil komme med gode tilbud på kamera, der kan overholde kravene. ”
- Detektor på min. 640 x 480 pixels
- Termisk følsomhed på max 0,04K ved 30°C
- Minimum temperaturmåling mellem -10°C og 250°C
For at opretholde certificeringen kræves der at være udført 100 timers el-termografi inden for de sidste 12 måneder. Hver andet år skal termografiopratøren på et ERFA-møde som DBI afholder hvor der er erfaringsudveksling (ERFA) og nye regler belyses, 1 dag. Hvert år skal der indsendes kalibreringsbevis for IR-kameraet.